Kapcsolatklinika. Kapcsolat tanoda. Micsoda különbség! Vagy mégsem?

2014.06.20 08:29

Kedves Látogatók!

 

Kapcsolatklinika. Kapcsolat tanoda. Micsoda különbség! Vagy mégsem?

A kapcsolatklinika szó hallatán a legtöbben talán arra gondolnak, hogy hirtelen, váratlanul történt valami a kapcsolatban, ami egyfajta sürgősségi beavatkozást kíván. Esetleg hosszú ideje fennálló, bonyolódó problémák következményeképp, az „utolsó csepp”- effektus hatására a pár valamelyik tagjának elfogyott a toleranciája. A türelem-tár kiürült, a legutóbbi sérelem elszenvedése miatt, a sértett fél sérelmének elismeréseképpen, közös akarattal, s talán utolsó esélyként a pár a 23. óra 59. percében megérkezik, hogy segítséget kérjen.

Valóban, a kapcsolatklinika szó hallatán a kapcsolat megmentésére asszociálnak a legtöbben. A 23. óra 59. percében a kapcsolatot akkor lehet megmenteni, ha az jó alapokkal bír: volt szerelem, voltak mézeshetek, a pár tagjai (még) képesek egymás iránti tiszteletre, megbecsülésre. Bár kihunyhattak a pozitív érzelmek és a vonzalom, a megbecsülés és tisztelet még előhívható.

Fontos feltétel, hogy tudják rábízni magukat a szakember(ek)re. A pártatlanság a terapeutával vagy mediátorral szemben elvárás a segítségnyújtás során.

Vannak olyan kötődési sérülések, amik váratlanul következnek be. Ezekről a weboldal „Fényképgalériá”-jában találnak összefoglalót.

A tapasztalat az, hogy akik kapcsolatmentés miatt kérnek időpontot, ha nem is szándékosan, de nem véletlenül kerültek ebbe a helyzetbe. Lehet, hogy viszonyrendezés és konfliktuskezelés szükséges, mielőtt elkezdődik az érdemi munka.

Az érdemi munka tanulással jár. Lesz a kapcsolat rendezésének egy olyan szakasza, illetőleg vonulata, ami hasonlít a kapcsolat tanoda programhoz.

Kapcsolat tanodába, ha szabad így fogalmazni, még időben érkeznek. Azok jelentkeznek, akik felkészültebbek szeretnének lenni a jövőre, a párkapcsolat szakaszaira, és hosszú távon szeretnék jól működtetni a családi életüket. Párkapcsolatuk karbantartására, tudatos életmódra nyitott és motivált párok érkeznek a kapcsolat tanodába. (A fészekrakó program, pártanoda szolgáltatásként önállóan is elérhető.)

A kapcsolat tanoda elnevezésű szolgáltatás olyan párkapcsolatban élőknek ajánlható, akik a mindennapjaikat általában egyetértésben élik és ragaszkodnak egymáshoz, mégis van a kapcsolatuknak néhány olyan területe, ahol az együtt fejlődés újratervezést kíván.

A „Kapcsolat tanodá”-ban a pár kapcsolatára fókuszálunk elsősorban: érzelemkifejezési, kapcsolatfejlesztési, jövőtervezési problémák megoldására helyezzük a hangsúlyt.

 

Szívélyes üdvözlettel:

Básti Zoltán 

 

 

PÁRTERÁPIA ZALA

PÁRTERÁPIA ZALA MEGYE, PÁRKONZULTÁCIÓ ZALA MEGYE

PÁRTERÁPIA ZALAEGERSZEG, PÁRKONZULTÁCIÓ ZALAEGERSZEG

MEDIÁCIÓ, KONFLIKTUSKEZELÉS ZALAEGERSZEG

CSALÁDTERÁPIA ZALAEGERSZEG

CSALÁDTERAPEUTA ZALAEGERSZEG

PÁRTERÁPIA ÉS CSALÁDTANODA ZALA