A hűtlenség kezelése

2021.03.19 13:30

A hűtlenség kezelése

A hűtlenség kezelése a pár tagjainak hozzásegítése ahhoz, hogy egy harmadik féllel folytatott viszony után hogyan rendezzék kapcsolatukat.

Elengedhetetlen feltétel, hogy a harmadikkal folytatott viszony lezárásra kerüljön.

A terápia fontos része a kötődéssel összefüggő élmények és érzelmek elérése. A kötődési nehézségek nem kizárólag a partnerkapcsolat történetében lehetnek fellelhetőek. A párkapcsolat esélyt jelent a kötődési problémák rendezésére, de nem biztos, hogy maradéktalanul megtörténik a korrekció: a régi gondok és elakadások felbukkanhatnak.

Az érzelmi kapcsolódás olyan szükséglet, ami nélkül megbetegszünk.

Az érzelmekre fókuszáló terápia helyreállít(hat)ja a kapcsolatot. Segít a biztonságos kötődés és átélése lehetősége megteremtésében.

Ez a terápia az őszinteségen alapul.

A bűnös keresése és a hibáztatás nem lehet része a terápiának, a sérülés okozta fájdalom okozás belátása, a megbánás, a vigasz, az együttérzés és megbocsátás igen.

A hűtlenséget több tényező, körülmény együttesen váltja ki, ezért fontos annak megértése.

A terapeuta a sérelmek megbocsátásán dolgozik, feltárja a szükségleteket, adott esetben a hűtlenség megtörténte előtti megoldatlan vágyakból fakadó szükségleteket. Aki hűtlen volt, az is szenvedhetett, illetve lehettek fel nem ismert vagy figyelembe nem vett szükségletei.

A saját fájdalom megélése, a másik fájdalmának megélése, együttérzés a másikkal fontosak a kötődés helyreállítása szempontjából.

Közösen szükséges kidolgozni, hogy a hűtlenség miért nem fog megismétlődni.

A hűtlenség kezelése olyan párterápiás, lépésről lépésre haladó folyamat, ami segítséget nyújt a pároknak, hogy miként óvhatják meg kapcsolatukat a jövőbeni hűtlenségtől.

 

Básti Zoltán családterapeuta