A család gyógyulása a válás után

2019.04.16 09:08

A család gyógyulása a válás után

A válás valamennyi családtag számára érzelmileg megterhelő, még akkor is, ha a válás melletti döntés is közös volt.

A gyerekek nem teljesen értik, hogy mi történt, nincsenek meg a megfelelő megküzdési képességeik, és nem tudják, mit kezdjenek változó, intenzív érzelmeikkel. Előfordul, hogy önmagukat hibáztatják, és úgy gondolják, tehettek volna valamit, amivel megelőzhették volna a szülők válását.

Bizonyos kutatások szerint a gyermekek gyakran még hat év elteltével is magányosak, boldogtalanok, szorongók és bizonytalanok voltak.

Vannak lehetőségek, amelyek segíthetik a családtagok gyógyulását.

 

  1. Próbáljon meg jó kapcsolatban maradni az exével. A fennálló konfliktusok csak tovább mélyítik a gyermekek érzelmi sebeit. Ha nem jönnek ki jól egymással, akkor is kerüljék a konfrontációt és a konfliktusokat, amikor a gyermekek is jelen vannak. Konfliktusaikat ne a gyermekek jelenlétében rendezzék!

  2. Tartson rendszerességet és alakítson ki megfelelő napirendet. A gyerekek érzékenyek a váratlan változásokra, a mindennapi rutin megváltozására. Kapcsolattartás esetén is törekedjen a napi rutin betartására. Az állandóság a lelki stabilitás érzetét erősíti.

  3. Legyen őszinte a gyermekével. A gyermekeknek nincs arra szükségük, hogy a válás részleteivel tisztában legyenek. Mégis, azt tudniuk kell, mi történik körülöttük és velük. A változásokról, arról, hogy hogyan lesz tovább, mire számíthatnak, tudniuk kell. Válaszoljon őszintén a kérdéseikre, a szükséges részletességgel. Ne mondjon rosszat a másik szülőről. Kérdezze meg őket, hogy érzik magukat, engedje, hogy kifejezhessék magukat. Mondják el, ki kivel fog lakni, milyen körülmények lesznek.

  4. Bizonyosodjon meg róla, hogy a gyerekek megértették, hogy ami történt, nem az ő hibájuk. Kisgyermekek esetében ez nagyon fontos. Nagy terhet ró rájuk, hogy hibásak lehetnek a válásban, rosszul viselkedtek, nem tettek meg valamit, ami megakadályozhatta volna a válást. Erősítse meg bennük, hogy semmit nem tehettek a döntésük ellenében. Erőszakkal leültetni és beszélgetésre bírni a gyermeket nem szabad.

  5. A legfontosabb, hogy tudják, hogy mindketten szeretik őket, és ami történt, nem az ő hibájuk volt. Fontos kimondani, hogy nem így terveztük, és őket/őt mindig szeretni fogjuk. A gyermek nem lehet tudósító, aki beszámol a másik szülő életéről.

A gyermeknek joga van ahhoz, hogy mindkét szülőjével kapcsolatot tartson.